Waar komt de naam Isis vandaan?

DEN HAAG - De naam Isis zingt de laatste weken rond in de media. Maar die naam wordt niet alleen gebruikt door de strijders die de Islam aanhangen.

De afgelopen weken staan de Nederlandse media bol van die klinkende naam: ISIS. De naam staat voor Islamitische Staat in Irak en Syrië. Het gaat dan over strijders die in Irak en Syrië een streng islamitisch bewind willen invoeren.

Maar de naam heeft meer betekenissen. Zo is Isis ook de naam van een populaire Egyptische godin, een Enschedese roeivereniging, een bed & breakfast in Haarlem en een wereldberoemde dj uit Amsterdam. Maar ook in onze regio zijn er veel bedrijven en instellingen die Isis heten. Hebben zij last van de negatieve klank van de naam? Dat blijkt wel mee te vallen.

Negatieve klank

Kapsalon Isis op de Alphons Diepenbrockhof in Den Haag zegt geen last te hebben van de naam. Ook Isis Bouwadvies merkt weinig van die negatieve klank. 'Wij hebben nog nergens last van', zegt een woordvoerdster. Ook bij het spiritueel centrum in Zoetermeer heeft men er weinig problemen mee. Marian Ten Hoorn vindt het 'vervelend dat de naam van de godin wordt gebruikt door extremistische groepering. Maar het stoort mij niet'.

Arian Youssef Rezikalla van de Haagse shoarmazaak Isis komt zelf uit Egypte. 'Isis is de godin van de liefde, die naam is al 7.000 jaar oud!' zegt Rezikalla. 'Het is toeval.' Maar Herman Vermeulen van I.S.I.S., een stichting voor theosofie, merkt wel dat men er over praat. 'Onder andere leveranciers vragen me of we de naam nog wel kunnen gebruiken. Gelukkig menen ze dat niet serieus.'

 

Deel dit artikel: