Journalisten kijken hun ogen uit in het vernieuwde Mauritshuis

DEN HAAG - ‘Wauw!’ Dat is de eerste reactie van een fotograaf bij het zien van het vernieuwde Mauritshuis. Hij kijkt zijn ogen uit. Niet alleen bij de entree van het museum aan de Korte Vijverberg, maar ook in het gerenoveerde Mauritshuis en het nieuwe gedeelte van Sociëteit De Witte.

Het grote publiek mag pas over een week voor het eerst een kijkje nemen. Maar het Mauritshuis in Den Haag presenteerde vrijdag al het resultaat van de renovatie en uitbreiding van de Haagse publiekstrekker aan de pers.

Zeker 140 journalisten, fotografen en cameraploegen uit heel de wereld zijn vrijdagochtend vroeg aanwezig. Uiteraard de NOS en RTL Nieuws, maar ook de Britse collega’s van bijvoorbeeld de BBC en verslaggevers uit Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en Japan.

Trots

Officieel gaan de deuren voor de pers pas open om 08.00 uur ’s ochtends. Maar zowel het personeel als de journalisten zijn zo enthousiast dat om kwart voor acht overal in het gebouw al televisieopnames worden gemaakt.

Directrice Emilie Gordenker vertelt trots dat ze zes jaar heeft toegeleefd naar deze dag. De hele verbouwing heeft 30 miljoen euro gekost. De buitenkant van het Mauritshuis heeft een facelift gekregen en binnen zijn de klimaatinstallatie en de verlichting vervangen en het interieur verfraaid.

Ontvangsthal

De ontvangsthal ligt gedeeltelijk onder de Korte Vijverberg en verbindt het Mauritshuis en de Sociëteit De Witte. De drie verschillende bouwstijlen, moderne architecteur, Hollands classisme en Art-Deco gaan naadloos in elkaar over.

Hoewel deze ruimte dus onder de grond zit, is het dankzij het vele raamwerk toch licht en ruimtelijk. ‘Een museum van internationale allure en klaar voor de toekomst’, aldus de fotograaf.

De Stier

Als je door het Mauritshuis loopt, wordt je weer herinnerd aan alle topstukken die twee jaar lang over de hele wereld hebben gereisd. Vermeers Meisje Met De Parel, Het Puttertje van Fabritius en De Anatomische Les Van Dr Nicolaes Tulp van Rembrandt. Ze hangen allemaal weer op hun vertrouwde plek.

Ook De Stier van Paulus Potter hangt er mooi bij. Epco Runia, Hoofd Educatie, is blij dat het doek er weer thuis is. ‘Grappige is dat je van die hele leuke details hebt. De zitten bijvoorbeeld van die vliegjes op die stier. Er gaat het verhaal dat bezoekers denken dat het echte vliegjes zijn en er willen afslaan.’

Gratis

In het nieuwe gedeelte van het Mauritshuis is een grote ruimte voor een tijdelijke tentoonstelling. Verder zijn er ruimtes voor educatie en commerciële verhuur, een bibliotheek, een kunstwerkplaats, een museumshop en een brasserie. Door de uitbreiding is er bijna twee keer zoveel ruimte. Van 3400 vierkante meter naar 6400 vierkante meter.

De officiële opening is vrijdag 27 juni als koning Willem-Alexander om 17.00 uur een persoonlijke rondleiding krijgt. Diezelfde avond is het Mauritshuis van 20.00 tot 00.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek.

 

Meer over dit onderwerp:
Mauritshuis
Deel dit artikel: