Den Haag hoopt op extra kinderpardon

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen hoopt dat 'iets meer dan tien' kinderen in de stad mogen blijven, hoewel ze niet officieel onder het kinderpardon vallen.

Hij vindt dat staatssecretaris Fred Teeven deze Haagse jongeren toch toestemming moet geven om in ons land te mogen blijven.

In heel Nederland hebben de afgelopen dagen ruim honderd gemeenten het ministerie van Justitie informatie gegeven over kinderen die onder het zogeheten kinderpardon zouden moeten vallen. Volgens staatssecretaris Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) heeft de informatie concreet betrekking op zo'n zeventig kinderen en hun familie. Hij gaat de situaties de komende zomermaanden bekijken.

Vrijdag laatste dag

Het was vrijdag de laatste dag dat gemeenten de gegevens kunnen aanleveren. Teeven had burgemeesters opgeroepen om met extra informatie te komen over de betrokken asielkinderen in hun eigen plaats, die net buiten het pardon vallen. Aanleiding daarvoor was een breed verzet onder burgemeesters.

Meer dan 300 burgemeesters hadden een petitie ondertekend waarin staat dat meer kinderen onder het pardon zouden moeten vallen. Het gaat met name om kinderen die onder gemeentelijk toezicht stonden. Volgens de criteria kunnen alleen kinderen die onder rijkstoezicht stonden in aanmerking komen voor een status.

Den Haag tekende petitie niet

Van Aartsen ondertekende destijds die petitie niet. 'Burgemeesters tekenen geen petities, dat doen burgers', zegt hij. Mede omdat de Haagse burgemeester destijds al direct een brief schreef aan Teeven over de kwestie, heeft Den Haag nog enige tijd uitstel gekregen om schrijnende gevallen bij het ministerie te melden.

De burgemeester heeft inmiddels 'alle diensten en stadsdeelkantoren' gevraagd om met namen te komen. Die worden nu serieus beoordeeld, zegt hij. De gemeente moet aantonen dat de kinderen hier al lang wonen. Dat kan onder meer door gegevens van scholen, leerplicht en vaccinaties te bestuderen. 'Dat moet goed en zorgvuldig gebeuren. Want het moet kloppen.'

Situatie is 'merkwaardig'

Van Aartsen noemt het 'merkwaardig' dat de kinderen die onder rijkstoezicht stonden wel onder het kinderpardon vielen en die onder het toezicht vielen van gemeenten niet.

Hij denkt dat de lijst van Haagse kinderen die uiteindelijk wordt ingeleverd bij het ministerie 'een aantal dossiers' telt. Hoeveel precies is nog niet duidelijk, maar het zal gaan om iets meer dan tien, zegt de burgemeester.


 

Deel dit artikel: