Den Haag weigert outlaw motorclubs; protest tijdens defilé Veteranendag

DEN HAAG - Bij het jaarlijkse defilé tijdens Veteranendag op 28 juni zal dit jaar maar één motorrijder meerijden. Dit uit protest tegen het besluit van burgemeester Jozias van Aartsen om de 'colors' van outlaw motorclubs te weigeren.

Elk jaar rijden de motorrijders onder begeleiding van de politie van Zoetermeer naar het Malieveld in Den Haag. Een deel daarvan is lid van motorclubs, die met kleuren en badges op rijden. Gemeenten hebben echter van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie het advies gekregen om motorrijders van zogenaamde outlaw motorclubs op geen enkele manier meer bij te staan. Op die lijst, met grote clubs als de Hells Angels, Satudarah en No Surrender, staat ook het veel kleinere Veterans MC, een club van militairen en oud-militairen.

En dus weigert de politie dit jaar rijders van deze motorclubs te begeleiden. 'De overheid is op dit moment namelijk bezig om de misstanden binnen deze clubs aan te pakken. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat we ze vervolgens wel gewoon gaan begeleiden', laat de gemeente Den Haag weten in een verklaring. De veteranen zijn boos en ook de motorrijders zonder kleuren zijn solidair.

'Niet netjes'

Uit protest rijdt alleen voorzitter Henk van Boxtel van de Stichting Motorrijders Veteranendag mee. Van Boxtel, zelf 'zonder colors', vindt het 'niet netjes' van de gemeente Den Haag om plotseling de Veterans te weigeren. 'Ieder jaar rijden we mee met het defilé, tot veel genoegen van het publiek. En nu hoor ik ineens dat de Veterans niet met ons mee mogen rijden. Je kan je bovendien helemaal niet inschrijven als club. We zijn allemaal veteraan en je schrijft je in als individu', zegt Van Boxtel.

Volgens de gemeente Den Haag zou het voldoende zijn als de Veterans hun jasje met badges uit zouden doen, maar dat is volgens Van Boxtel 'onbespreekbaar'. 'Straks bepalen ze nog dat iedereen een oranje petje op moet tijdens het defilé. Iedereen moet zelf kunnen bepalen of hij een blauw of een zwart jasje draagt.'

Deel dit artikel: