Brandweer gebruikt Cobra bij scheepsbrand; wat is dat voor blussysteem?

DEN HAAG - Bij het blussen van de brand op het schip SCH 118 Johanna Maria in de Scheveningse haven gebruikt de brandweer het Cobra-blussysteem.
Cobra wordt onder andere gebruikt bij branden in afgesloten ruimtes als containers, opslagtanks en leidingen, maar ook woonruimtes en bedrijfshallen. Simpel uitgelegd is Cobra een hogedrukspuit, een soort lans, die naast water tegelijkertijd kogeltjes van ijzeroxide kan spuiten. De waterdruk is zó groot dat het water ijzeren platen en beton kan doorboren.
Je zet de spuit tegen de wand van de ruimte en je spuit. Na een tijdje ontstaat er een gat waardoor het water naar binnen spuit.
Het voordeel van dit systeem is dat je geen deuren hoeft open te doen. Dat kan gevaarlijk zijn, er is dan kans op ‘backdraft’.

Backdraft

Stel, in een ruimte is een brand gaande. Als daar plots veel zuurstof bijkomt, als de deur opgaat, kan een steekvlam naar buiten schieten, dat heet backdraft. Heb je geluk, dan zoeft die vlam over je heen, maar je kunt er ook door geraakt worden. Met Cobra kun je dus branden blussen in ruimtes zonder die te hoeven betreden. 

Rotterdam de eerste

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is de eerste regio die dit systeem gebruikt. De druk kan oplopen tot zo’n 300 bar, ter vergelijking: een hogedrukspuit voor thuisgebruik geeft een druk van ongeveer 100 tot 160 bar. Het water kan met een snelheid van 220 meter per seconde halen. Het systeem is ontwikkeld in Zweden.