LUMC: Minder babystress door laat navelstrengknippen

LEIDEN - Baby's hebben minder stress als ze meteen na de geboorte op moeders borst worden gelegd en als vader wacht met het doorknippen van de navelstreng. Dit blijkt uit onderzoek van verloskundige Marrit Smit van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Smit onderzocht in de Leidse regio 109 baby's die thuis of in het ziekenhuis werden geboren. De verloskundigen legden deze pasgeborenen meteen bij moeder op het blote lichaam. De navelstreng werd later doorgeknipt. De resultaten vergeleek zij met een internationale controlegroep van gezonde, in het ziekenhuis geboren baby's. Bij deze kinderen was de navelstreng direct doorgeknipt en werd het kind later bij de moeder gelegd.  
'Huid-op-huidcontact en het laat afknippen van de navelstreng verminderen de stress bij de baby', concludeert Smit. 'Eigenlijk wisten we dit al. Door de metingen is de vermoeden aangetoond. De baby's die ik onderzocht, hadden een hogere zuurstofconcentratie in het bloed en een lagere, rustigere hartslag'.

Saturatiemeter

Voor haar onderzoek gebruikte de Leidse verloskundige een apparaat die via een pleisterbandje om het polsje van de baby de zuurstofconcentratie in het bloed en de hartslag meet. Volgens Smit biedt het voordelen als verloskundigen deze meter bij alle thuisbevallingen gaan gebruiken. Zij kunnen dan bij thuisbevallingen de conditie van het kind goed in de gaten houden. 'Wanneer de baby ongemerkt ernstig ziek is, een infectie of aangeboren hartafwijking heeft, kan dat blijken door gebruik van de saturatiemeter'.
Donderdag promoveert Marrit Smit op haar onderzoek naar stressvermindering bij pasgeborenen.