Instellingen

Haagse Vogelwijk: overheid moet zorgen voor opvang vluchtelingen Sacramentskerk

DEN HAAG - De wijkvereniging van de Vogelwijk wil dat burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag voor 1 oktober een goede lokatie vindt om de uitgeprocedeerde vluchtelingen in de Sacramentskerk te huisvesten. Dat schrijft de vereniging in een brief.
Enkele tientallen uitgeprocedeerde vluchtelingen bivakkeren in wisselende samenstellingen al 1,5 jaar in de onverwarmde kerk. Ze zeggen niet terug te kunnen naar hun land, veelal Irak, omdat het er te onveilig is. Bovendien laat Irak deze mensen alleen toe als zij vrijwillig terugkeren.
De situatie in de kerk wordt volgens de wijk steeds onveiliger. In de kerk is een provosorisch tentenkamp gebouwd en dat zou niet brandveilig zijn omdat er veel gerookt wordt. Maar afgezien daarvan vindt de wijkvereniging dat de asielzoekers alleen al op humanitaire gronden andere huisvesting verdienen.

Geduld is op

'Wij zijn van mening dat deze mensen niet aan hun lot moeten worden overgelaten, ook niet nadat ze een eerste aanbod op andere huisvesting hebben afgewezen', staat in de brief. En: 'In zijn algemeenheid geldt dat de bewoners van de Vogelwijk begrip hebben getoond voor de situatie, maar daar is nu wel een einde aan gekomen.'
De wijkvereniging wil zo snel mogelijk een gesprek met burgemeester Van Aartsen over de situatie in de Sacramentskerk. 'Het is geen ultimatum', benadrukt woordvoerder Chris van Dam. 'Daar leent de situatie zich niet voor. Wij gaan geen actie voeren. Wij steken onze vinger op. Anderhalf jaar lang hebben we dit niet gedaan. Wij menen dat nu het moment is gekomen om te zeggen dat dit zo niet langer kan.'