Syrië-ronselaar aangehouden in Den Haag

Aanhouding politie
Aanhouding politie
DEN HAAG - Een 18-jarige jongen uit Den Haag is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van het rekruteren van mensen voor de gewapende strijd in Syrië.
De politie denkt dat de jongen ook zelf bezig was met voorbereidingen om zich in de strijd te mengen 'onder de vlag van een terroristische organisatie'. Ook had hij opruiende teksten verspreid, onder meer via social media.

Jihadgangers baren zorgen

Politie en justitie zijn in verband met het nog lopende onderzoek terughoudend met het verstrekken van nadere informatie.
Vorige maand werd een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger uit Delft opgepakt. Hij was bezig met het voorbereiden van een gewapende overval. De man zou met de opbrengst de internationale jihad financieel hebben willen steunen. Begin mei werd een 20-jarige Amsterdammer gearresteerd nadat hij was teruggekeerd uit Syrië. Deze Syriëganger wordt ervan verdacht dat hij heeft meegedaan aan de burgeroorlog in Syrië en dat hij 'tot terreur opruiende teksten' bij zich had. Eerder zijn ook enkele Nederlanders tegengehouden toen ze op weg waren naar Syrië.
De stroom jihadgangers (ongeveer 130) uit Nederland naar met name naar Syrië en Irak baart de AIVD en de Nederlandse regering zorgen. Ze stichten gevaar in deze gebieden, maar ze vormen bij terugkeer ook een serieuze bedreiging voor Nederland. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland terug.

'Lopen niet achter feiten aan'

De AIVD heeft moeite om deze groeiende stroom Nederlandse jihadisten in eigen land goed te volgen. Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag bevestigt dit en spreekt van een groot capaciteitsprobleem. Hij vindt dat de capaciteit van de AIVD moet worden uitgebreid en dat de voorgenomen bezuinigingen op de AIVD van tafel moeten.
Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) gaf zondag aan dat het in de gaten houden van Nederlandse jihadisten topprioriteit heeft. 'We lopen niet achter de feiten aan'', zei hij. ,,Dit soort geruststelling is niet op zijn plaats', benadrukt De Wijk. 'Ook al begrijp ik dat hij geen paniek wil zaaien.'