Geen referendum over nieuw cultuurpaleis

Raadszaal Den Haag
Raadszaal Den Haag
DEN HAAG - De inwoners van Den Haag mogen zich vooralsnog niet uitspreken over de plannen voor een nieuw cultureel hart in het centrum van de stad, door coalitiepartijen nu al gebombardeerd tot Spuiforum 2.0.
Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Haagse gemeenteraad over het coalitieakkoord dat D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA twee weken geleden sloten.
In het stuk staat dat het nieuwe stadsbestuur een jaar de tijd neemt om een alternatief te bedenken voor het Spuiforum. Het moet wel onderdak gaan bieden aan vier culturele instellingen, maar moet goedkoper worden. Dat kan, denkt de nieuwe coalitie, omdat er een voorstel komt voor een groter gebied en omdat de panden die er nu al staan – zoals een toren van een ministerie – erbij worden betrokken.

'Noodrem voor de kiezer'

Een flink aantal oppositiepartijen in de gemeenteraad wil dat er een bindend referendum wordt gehouden over de vraag of maximaal 181 miljoen mag worden uitgegeven aan de opvolger van het cultuurpaleis. Maar de nieuwe coalitie voelt daar niets voor. ‘De uitspraak van de kiezer is vertaald in een mooi nieuw plan,’ aldus de lijsttrekker van de grootste partij in Den Haag, D66, en beoogd wethouder Ingrid van Engelshoven. Zij noemde een referendum ook ‘een noodrem voor de kiezer’.
Ook lijsttrekker Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij zei niets voor een referendum te voelen. Hij wordt straks als wethouder verantwoordelijk voor het bedenken van een alternatief.

Verzet is tegen 181 miljoen

Veel oppositiepartijen vinden dat de burger een oordeel moet vellen over de vraag of er een nieuw cultureel centrum moet komen in Den Haag. Volgens SP-leider Bart van Kent was het verzet in de stad niet gericht op het ontwerp van het Spuiforum, maar op de 181 miljoen die het zou kosten om het te bouwen. En dat bedrag is er nu ook nog voor gereserveerd.
De oppositie had ook diverse moties voorbereid die pleitten voor het houden van een referendum. Maar die werden uiteindelijk niet ingediend.

Meer samenwerken

Het nieuwe college kondigde nogmaals aan meer te willen samenwerken met de oppositie in de raad en met de inwoners van Den Haag. Maar één partij kwam direct al onder vuur. PVV-fractievoorzitter Leon de Jong herhaalde dat zijn partij ‘minder Marokkanen wil’ in de stad.
Dat leidde tot flinke confrontatie met de andere fracties. Boudewijn Revis, fractievoorzitter van de VVD en beoogd wethouder, noemde die uitspraak ‘walgelijk’ en zei dat als de PVV geen afstand neemt van die woorden, samenwerken ‘erg moeilijk’ wordt. Maar De Jong verklaarde dat hij nog steeds 100.000 procent achter de uitspraken staat.

Voordeel van de twijfel

De oppositiepartijen gunnen het nieuwe college voorlopig nog het voordeel van de twijfel, bleek ook tijdens het debat. Hoewel ze op sommige punten kritiek hebben, vinden ze het positief dat het aanstaande stadsbestuur wil streven naar meer samenwerking.
Aanstaande donderdag worden de nieuwe wethouders gekozen. De Groep de Mos kondigde al aan tegen de benoeming van Rabin Baldewsingh (PvdA), Boudewijn Revis (VVD) en Karsten Klein (CDA) te gaan stemmen. De SP liet weten grote twijfels te hebben over de capaciteiten van Baldewsingh.