Inlichtingendienst en politie: 'Binnenkort meer aanhoudingen van jihadisten'

DEN HAAG - De ronselaar voor Syriëgangers die dinsdag door de politie in Den Haag werd opgepakt is de Marokkaanse Nederlander Oussama C. Dat meldt de krant Trouw op basis van bronnen bij de inlichtingendiensten en politie. Volgens diezelfde bronnen vinden er binnenkort meer arrestaties plaats van jihadisten uit de kring waarin C. verkeert.

De 18-jarige Oussama C. is een van de jongelingen van het netwerk dat de gewapende jihad in Syrië en nu ook in Irak tegen de regering-Assad en de sjiieten verheerlijkt. Hij droeg zijn sympathieën uit in audio en tekst op websites.

Arrestaties van jihadisten is moeilijk, omdat ronselpraktijken doorgaans lastig zijn aan te tonen. Inlichtingendiensten, politie en justitie hebben daarvoor harde bewijzen nodig. Intussen worden mogelijke verdachten al wel gevolgd en 'verstoord' in het verkondigen van hun boodschap.

Al eerder Syriëgangers opgepakt

Vorige maand werd een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger uit Delft opgepakt. Hij was bezig met het voorbereiden van een gewapende overval. De man zou met de opbrengst de internationale jihad financieel hebben willen steunen. Begin mei werd een 20-jarige Amsterdammer gearresteerd nadat hij was teruggekeerd uit Syrië. Deze Syriëganger wordt ervan verdacht dat hij heeft meegedaan aan de burgeroorlog in Syrië en dat hij 'tot terreur opruiende teksten' bij zich had. Eerder zijn ook enkele Nederlanders tegengehouden toen ze op weg waren naar Syrië.

De stroom jihadgangers (ongeveer 130) uit Nederland naar met name naar Syrië en Irak baart de AIVD en de Nederlandse regering zorgen. Ze stichten gevaar in deze gebieden, maar ze vormen bij terugkeer ook een serieuze bedreiging voor Nederland. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland terug.

Deel dit artikel: