Geen treinverbinding Den Haag naar Brussel

DEN HAAG - Den Haag gaat voorlopig niet door met een eigen spoorverbinding naar Brussel. De plannen zijn op dit moment niet rond te krijgen. Dat heeft de Haagse wethouder Peter Smit (VVD) geschreven in een brief aan de gemeenteraad.
Den Haag had tientallen jaren lang een verbinding met Brussel. Die verdween in december 2012, toen de Fyra ging rijden. Daarop besloot Den Haag om zelf een intercitydienst met de Belgische hoofdstad op poten te zetten, de zogeheten Lage Landen Lijn.

Onzekerheden

Vervoerder Arriva zag wel wat in de plannen van Den Haag en mocht de lijn exploiteren. Maar nu blijkt dat de plannen financieel niet rond te krijgen zijn. Dat komt onder andere door de vele onzekerheden rond de liberalisering om en op het spoort in zowel Europa als in Nederland, zo schrijft Smit.
Smit sluit niet uit dat er binnen kortere of langere termijn toch mogelijkheden zijn om een succesvolle treindienst te laten rijden tussen Den Haag en Brussel. ‘Maar het is nu aan de markt om een dergelijk initiatief te verwezenlijken. Dit neemt niet weg dat het college van Den Haag, zo dit initiatief zich voordoet, haar politieke invloed zal aanwenden om dit initiatief te blijven ondersteunen.’