Strafrechtelijk onderzoek naar tientallen jihadisten en helpers

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) doet strafrechtelijk onderzoek naar 'enkele tientallen' Nederlandse jihadisten, ronselaars en anderen die de deelname aan de gewapende strijd in het buitenland mogelijk maken.

Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van de PVV. Ongeveer 30 mensen, uit onder meer Den Haag, Delft, Gouda en Zoetermeer, zijn inmiddels teruggekeerd in Nederland na een jihadreis naar Syrië.

De inlichtingendienst AIVD brengt van iedere jihadganger in kaart hoe bedreigend deze is voor de maatschappij. Het OM bekijkt daarnaast of strafrechtelijke vervolging mogelijk is en ook worden er met gemeenten afspraken gemaakt om de mogelijke dreiging te verminderen.

Tientallen in beeld

'Momenteel zijn enkele tientallen terugkeerders, (potentiële) uitreizigers, rekruteurs en facilitators onderwerp van strafrechtelijk onderzoek', aldus Opstelten. Precieze aantallen kan hij in het openbaar niet geven. Ook kan hij niet zeggen in welke gemeenten de jihadgangers en anderen actief zijn.

De veiligheidsdiensten en de politie doen er volgens Opstelten alles aan om de jihadisten 'vroegtijdig en duurzaam' in de gaten te houden. Daarbij wordt samengewerkt met andere diensten in en buiten de Europese Unie.

'Onacceptabel'

Opstelten noemt het verder onacceptabel dat Nederlanders worden geronseld voor de gewelddadige jihadistische strijd. Als er aanwijzingen zijn dat een moskee of andere instelling daarbij betrokken is of de jihad financiert, bekijkt het OM of er mogelijkheden zijn deze te sluiten of strafrechtelijk te vervolgen.

Deel dit artikel: