Honselersdijks rijtjeshuis tussen futuristische villa's in Versailles

DELFT - Studenten van de Technische Universiteit Delft hebben de oplossing gevonden om bestaande woningen helemaal op zonne-energie te laten draaien.
Ze hebben een soort tweede huid om bestaande Hollandse rijtjeshuizen ontworpen. Die huid bestaat uit een isolatielaag en een glasconstructie met zonnepanelen die om het huis heen gebouwd kan worden. Dit ontwerp zorgt ervoor dat mensen van hun eigen opgewekte zonne-energie kunnen leven en dat hun leefruimte vergroot wordt.

Olymipische spelen van duurzame bouw

Met dit ontwerp doet de TU Delft vrijdag mee aan de Solar Decathlon. Dit is een competitie tussen 20 universiteiten uit de hele wereld en gaat over duurzame bouw. Er worden dit jaar twintig huizen op ware grote gebouwd die twee weken lang zelfstandig moeten functioneren, alleen op zonne-energie. De wedstrijd wordt dit jaar gehouden in het Franse Versailles. 

Kopie van een huis uit Honselersdijk

Voor deelname aan de Solar Decathlon 2014 heeft het Delftse studententeam een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk gemaakt, een rijtjeshuis uit de jaren 60.
Met het aanbrengen van een glazen constructie laten de studenten zien hoe bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. Het concept heet Prêt-à-Loger. Handig eraan is ook dat de bewoners erin kunnen blijven wonen als de tweede huid wordt aangebracht.

Twee weken wonen en leven in het ontwerp

De kopie van het huis uit Honselersdijk is op ware grote nagebouwd in Versailles. Het Hollandse rijtjeshuis staat op het wedstrijdterrein naast allemaal futuristische villa’s van de andere deelnemende landen.
De Delftse studenten moeten er twee weken lang in wonen. In die weken moeten ze alles doen wat je normaal ook doet in een huis zoals wassen, koken, tv kijken en het licht aandoen. De jury doet metingen en beoordeelt het huis op tien onderdelen. Na die twee weken wordt de winnaar bekend gemaakt.