Instellingen

Justitie: 'Wassenaarse Brian slikte 40 bolletjes'

WASSENAAR - Met 40 bolletjes drugs in zijn lichaam is Brian de R. uit Wassenaar twee weken geleden op het vliegtuig van Curaçao naar Düsseldorf gestapt. Dat laat het Duitse Openbaar Ministerie aan Omroep West weten.
'De verdachte werd betrapt tijdens een routinecontrole op het vliegveld van Düsseldorf. We hadden vooraf geen informatie dat hij ook daadwerkelijk drugs smokkelde', vertelt officier van justitie Ralf Herrenbrück. 'Bij controles op vluchten uit Curaçao worden bijna wekelijks smokkelaars aangehouden.'
Herrenbrück kan nog niet zeggen welke drugs er in de bolletjes zaten. 'Na de arrestatie van Brian is het voor onderzoek opgestuurd naar het laboratorium. We weten dus nog niet wat hij precies van Curaçao naar Duitsland smokkelde.'

'Huilend belletje'

De Wassenaarder zit inmiddels al ruim twee weken vast in Duitsland. Hij werd als vermist opgegeven na een alarmerend telefoontje naar zijn vriendin. Hij belde haar huilend op en vertelde dat hij niet naar huis kon komen. Op dat moment bleek hij al in een Duitse politiecel te zitten.
De moeder van Brian laat weten officieel nog steeds niets te weten over haar zoon. De autoriteiten in Duitsland en Nederland hebben de familie niet op de hoogte gesteld van de arrestatie, in verband met de privacywet. Wél heeft Brian afgelopen vrijdag twee minuten met zijn vriendin gebeld.

Gevangenisstraf

Volgens het Openbaar Ministerie hangt de 23-jarige verdachte uit Wassenaar een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar boven het hoofd. De officier van justitie verwacht dat hij binnen vier tot zes weken voor de rechter moet verschijnen.
Duitsland straft drugssmokkel meestal harder dan Nederland. Wie niet kan bewijzen onschuldig te zijn verdwijnt soms jaren achter de tralies. In de meeste Duitse deelstaten wordt nauwelijks onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs.