IN BEELD: Gratis naar eerste avond Mauritshuis

DEN HAAG - Het Mauritshuis in Den Haag opent vrijdag weer de deuren na een grootscheepse verbouwing van 2 jaar. Koning Willem-Alexander verricht rond 17.00 uur de opening, waarbij Vermeers wereldberoemde schilderij Meisje met de parel symbolisch welkom wordt geheten op het voorplein van het museum.
In een enorme transportkist wordt een levende versie van 'het meisje' afgeleverd bij het Mauritshuis, vergezeld door zes ruiters van de Cavalerie Ere-Escorte, het Residentie Orkest en een fanfare. Op videoschermen is de tocht te volgen die zij maakt door het 17e eeuwse museumgebouw en de nieuwe vleugel die het museum er bij heeft gekregen. Tussen 20.00 uur en middernacht mag iedereen gratis naar binnen.
Tijdens de vernieuwing is het Mauritshuis in oppervlakte verdubbeld en is er een ondergrondse verbinding gekomen met het gebouw aan de overkant van de straat. In het museum zijn in 16 zalen zo'n 260 schilderijen te zien van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw, van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en Frans Hals.

Anatomische Les

Hagenaar Jan Rijntjes mocht donderdag alvast even een voorproefje nemen. Hij komt al 60 jaar in het Mauritshuis en is erg tevreden met de verbouwing.