OM: naaktlopen blijft taboe in Delftse Hout

DELFT - Blote billen op het strand in Delftse Hout kunnen en mogen niet. Het Openbaar Ministerie (OM) blijft bij dit standpunt, zo bleek vrijdag tijdens het hoger beroep dat een aantal beboete naaklopers heeft aangespannen.
'Het strand is niet geschikt voor naaktlopen', zegt het OM. 'Op een zomerse dag is het er gewoon te druk.'
De gemeente Delft besloot vorige zomer een verbod op naaktrecreatie in te voeren in Delftse Hout, mede omdat er steeds meer overlast is van prostitutie.

Boetes

Naaktlopers die op de bon werden geslingerd, spanden een rechtszaak aan. De kantonrechter bepaalde in januari dat de ligweide op de Delftse Hout niet geschikt is voor naaktrecreatie als er meer dan 150 aangeklede badgasten zijn.
Van de 43 beboete nudisten die vorige zomer een boete kregen, werden 34 mensen vrijgesproken. Een aantal ging in hoger beroep. Het OM wil dat 16 mensen alsnog de boete à 90 euro betalen.
Vreedzaam
Volgens advocaat Gerard Spong, ooit zelf in Almere beboet voor naaktlopen, bestaat het naaktstrand al dertig jaar. 'Naakt en niet-naakt genieten hier al jaren vreedzaam van de natuur', zei hij.
Volgens de politie zijn er inmiddels nog meer boetes uitgedeeld. Sinds het verbod vorige zomer staat de teller nu op zestig.