Lange rij voor deur van vernieuwd Mauritshuis

DEN HAAG - Duizenden mensen wilden vrijdagavond een kijkje nemen bij het vernieuwde Mauritshuis in Den Haag. Het museum opende de deuren na een grootscheepse verbouwing van twee jaar. Om dat te vieren mochten mensen tussen 20.00 uur en middernacht gratis naar binnen.

Ongeveer 20 minuten nadat de deuren waren opengegaan, waren al ruim 400 mensen binnen. Voor de deur stonden nog eens 1500 mensen te wachten, in een lange rij langs de Hofvijver. 'We kunnen 800 bezoekers tegelijkertijd aan. De mensen achteraan staan er dus nog even, maar het stroomt wel goed door', aldus een woordvoerster.

Meisje met de parel

Koning Willem-Alexander verrichtte rond 17.00 uur de opening. Daarbij werd het wereldberoemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer symbolisch welkom geheten op het voorplein van het museum. In een enorme transportkist werd 'het meisje' in levende lijve afgeleverd bij het Mauritshuis, welkom geheten door zes ruiters van de Cavalerie Ere-Escorte, het Residentie Orkest en een fanfare.

Videoschermen toonden haar tocht door het 17e-eeuwse museumgebouw en de nieuwe vleugel die het museum er nu bij heeft.

Uitbreiding

Tijdens de vernieuwing is het Mauritshuis in oppervlakte verdubbeld en is er een ondergrondse verbinding gekomen met het gebouw aan de overkant van de straat. In het museum zijn in zestien zalen zo'n 260 schilderijen te zien van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw, van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en Frans Hals.

Deel dit artikel: