Bijna 2000 mensen zien vernieuwd Mauritshuis

DEN HAAG - Het vernieuwde Mauritshuis heeft vrijdagavond 1950 mensen over de vloer gehad. Ze mochten tussen 20.00 uur en middernacht gratis naar binnen, om te vieren dat het museum na een verbouwing van 2 jaar weer open is. Voor de deur stonden mensen in een honderden meters lange rij langs de Hofvijver te wachten.

Het Mauritshuis had dit bezoekersaantal verwacht. 'We hebben er expres voor gekozen niet een korte route langs de hoogtepunten uit te stippelen. Mensen konden op eigen gelegenheid en op hun eigen gemak rondkijken. Dat had wel tot gevolg dat we minder mensen het museum konden laten zien', liet een woordvoerster weten.

De vernieuwing van het Mauritshuis heeft 30 miljoen euro gekost. Het museum is in oppervlakte verdubbeld en is er een ondergrondse verbinding gekomen met het gebouw aan de overkant van de straat. De 16 zalen van het museum hebben nieuwe wandtapijten, gordijnen en kroonluchters. Het hout is opnieuw gelakt. Veel schilderijen zijn gerestaureerd, waardoor de donkere, gelige waas heeft plaatsgemaakt voor de oorspronkelijke frisse kleuren. Het schilderij Het puttertje van Carel Fabritius uit 1654 heeft een prominente plek gekregen.

In het museum zijn zo'n 260 schilderijen te zien van Hollandse en Vlaamse meesters uit de Gouden Eeuw, van beroemde kunstenaars als Rembrandt, Vermeer, Jan Steen en Frans Hals. Vanaf zaterdag kunnen de betalende bezoekers naar binnen.

Deel dit artikel: