Rutte opent Veteranendag: 'Helden moeten we koesteren'

REGIO - DEN HAAG (ANP) - 'Helden moeten we koesteren. Daarom is er Veteranendag.' Dat zei premier Mark Rutte zaterdag in de Ridderzaal tijdens de openingsceremonie van Veteranendag.

In zijn toespraak stond Rutte stil bij de ervaringen van twee veteranen: de 92-jarige oud-marinier Willem 'Bill' Ramakers, die begin mei 1940 betrokken was bij de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam, en de 31-jarige Anke Dorpmanns. Zij ging op missie naar Bosnië en Irak en kwam terug met een posttraumatische stressstoornis.

'Hun verhalen moeten verteld worden, zodat we in Nederland beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat we die te danken hebben aan Ramakers en zijn kameraden, aan Dorpmanns en aan al die andere veteranen', zei Rutte.

Meer aandacht voor veteranen

'Nederland heeft gelukkig steeds meer oog voor veteranen', constateerde Rutte. Hij wees op de Veteranenwet die in 2012 werd aangenomen en waarin de zorg voor veteranen wettelijk is geregeld. De premier eindigde met de woorden: 'Veteranen, dit is jullie dag. Wij zeggen vandaag: dank jullie wel.'

Bij de plechtigheid was ook koning Willem-Alexander aanwezig, evenals kapitein Marco Kroon, een van de vijf dragers van de Militaire Willems-Orde.

Deel dit artikel: