96-jarige veteraan krijgt na 75 jaar alsnog een medaille

DEN HAAG - De 96-jarige veteraan Jos van der Hof kreeg zaterdag na 75 jaar alsnog een militaire onderscheiding. Van der Hof werd in 1939 gemobiliseerd en had na de Tweede Wereldoorlog recht op het Mobilisatie Oorlogskruis. Maar hij weigerde dat omdat hij er 5,95 gulden voor moest betalen.

Zaterdag kreeg hij op Veteranendag uit handen van premier Mark Rutte alsnog de medaille opgespeld. 'En dit keer hoeft u er niets voor te betalen', zei minister Jeanine Hennis van Defensie.

Hennis reikte zaterdag aan 65 militairen die op missie zijn geweest de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties uit. 'Militairen kloppen zichzelf niet snel op de borst', aldus Hennis. ''We deden gewoon ons werk' zeggen ze dan. Daarin hebben ze gelijk. Maar let wel, iedere uitzending is wel degelijk een topprestatie.'

Thuisfront

Onder de militairen die de medaille kregen, waren ook Mali-gangers van het eerste uur. Hennis dankte niet alleen de militairen, maar ook hun gezin, familie en vrienden, want 'zonder steun van het thuisfront kunnen deze militairen hun werk niet doen'.

Deel dit artikel: