Instellingen

Scheveningse strandtenten toch niet open deze winter

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - De drie Scheveningse strandtenten die bij wijze van proef deze winter open mogen blijven, gaan dat toch niet doen. Volgens de eigenaar van strandrestaurant de Waterreus is de pacht in de winter te hoog en is er niets gedaan aan de bereikbaarheid van zijn zaak. Ook de twee andere strandtenten die zouden meedoen aan het experiment, WIJ en Fonk Beach, gaan niet open deze winter.
'Ik moet 1,5 tot 2 miljoen investeren om mijn zaak winterklaar te krijgen - er moet een heel nieuw paviljoen komen op palen - en ik denk niet dat ik 's winters genoeg verdien om in ieder geval een deel terug te verdienen', zegt eigenaar Steve Willeijns van de Waterreus. 'Ik betaal 30 euro pacht per vierkante meter en dat bedrag blijft in de winter hetzelfde terwijl ik een groot deel van mijn buitenterras niet kan gebruiken.'
Willeijns zegt wekelijks met de gemeente te overleggen. Hij wil een lagere pacht of de mogelijkheid om een serre te bouwen, maar 'de gemeente doet op geen enkele manier water bij de wijn'.

Bereikbaarheid

Ook de bereikbaarheid van zijn strandtent, die erg populair is bij ouderen, is een heikel punt. De Waterreus zelf is helemaal ingericht voor rolstoelgebruikers, gelijkvloers, met automatische deuropeners en invalidentoiletten, en mindervaliden maken een groot deel uit van de klandizie.
'Er zijn sowieso 700 tot 800 parkeerplekken verdwenen bij de renovatie van de boulevard en voor minder-validen ben ik slecht bereikbaar. We hebben een trap, maar geen helling voor rolstoelen, die ligt 300 meter verderop.' Ook de werkzaamheden aan het havengebied maken Scheveningen slechter bereikbaar.

Taxibusjes

Willeijns heeft ook geprobeerd een vergunning voor taxibusjes te krijgen, maar dat kon alleen maar van 7.00 tot 11.00. 'Laatst hadden we een feestje voor ouderen en toen zijn bijna al die taxibusjes bekeurd. Die boetes hebben we toen maar zelf betaald, maar daardoor hebben we die avond bijna niets verdiend.'