Bezoekersrecord voor tiende Veteranendag: 90.000 mensen

DEN HAAG - Zo'n 90.000 mensen hebben zaterdag de tiende editie van de Veteranendag in Den Haag bezocht. Dat is een record, meldde woordvoerder Koos Sol namens de organisatie. Vorig jaar kwamen er 85.000 bezoekers op het evenement af.

Sol is uitermate tevreden met het verloop van de dag. 'Iedereen heeft zich netjes aan de regels gehouden. Er waren wel mensen met de Morgenster, maar niet tijdens het defilé.'

Het Comité Nederlandse Veteranendag had de Morgenstervlag van West-Papoea, die de afgelopen jaren door veteranen die in de jaren 60 in Nieuw-Guinea vochten werd meegedragen, dit jaar tijdens het defilé verboden.

Medailles

Premier Mark Rutte opende de Veteranendag in de Ridderzaal. Daarna deelde hij met minister Jeanine Hennis van Defensie op het Binnenhof Herinneringsmedailles voor Vredesoperaties uit aan 65 medailles. De 96-jarige Jos van der Hof kreeg na 75 jaar alsnog zijn Mobilisatie Oorlogskruis.

Aan het defilé, afgenomen door koning Willem-Alexander, deden ruim 5000 veteranen mee. Zij liepen zaterdagmiddag van de Kneuterdijk naar het Malieveld. De parade werd ingeleid door een vliegshow boven de Hofvijver.

Na het defilé was er nog van alles te doen op het Malieveld. Er was muziek, een klimtoren en een F16-simulator en natuurlijk de mogelijkheid om met een veteraan of militair voertuig op de foto te gaan.

Deel dit artikel: