Politie zoekt tien jihad-ronselaars in Den Haag

DEN HAAG - In een groot strafrechtelijk onderzoek naar het ronselen van jihadstrijders in Den Haag is de politie zeker tien verdachten op het spoor. Afgelopen week is in het onderzoek al een belangrijke verdachte opgepakt. Dat bevestigen bronnen tegenover de NOS. De politie zelf zegt er niet op in te kunnen gaan en verwijst naar het eerdere bericht over het onderzoek.

Het zou lastig zijn om het netwerk op te rollen, omdat het moeilijk is om bewijs te vinden. Bovendien weten de betrokkenen dat ze worden gevolgd.

Opmerkelijk veel jongeren die naar Syrië gaan, komen uit Den Haag. In de Haagse As-Soennah moskee zou de kiem zijn gelegd voor het toenemend aantal Syriëgangers. In het verleden preekte daar de orthodoxe imam Fawaz Jneid, die orthodoxe moslimjongeren in de stad erg aansprak.

De veiligheidsdienst AIVD hield de moskee daarom in de gaten. Onder druk van kritiek ontsloeg het moskee-bestuur de imam in 2012. Sindsdien probeert het bestuur van het negatieve imago af te komen. Zo riep vorig jaar een andere imam van de moskee juist op om niet naar Syrië te gaan.

'Wilders mag het wel en wij niet'

Abou Moussa is op sociale media een van de bekendste Haagse voorstanders van de strijd voor een islamitische staat, het Kalifaat. Hij vindt dat de autoriteiten in Den Haag de zaak niet goed aanpakken. 'De repressie van de politie Haaglanden werkt juist averechts,' zegt hij. 'Het versterkt het onrechtvaardigheidsgevoel van de jongens en meisjes.'

'Wilders mag mensen demoniseren en uitschelden. Hij mag het over kopvoddentax hebben. Waarom mogen wij ons dan niet uiten. Nederland werkt met twee weegschalen, één voor de niet-moslims en één voor de moslims.'

Deel dit artikel: