AIVD: 'Dreiging jihadisten groter dan ooit'

DEN HAAG - De dreiging van Nederlandse jihadisten is groter dan ooit. Deze waarschuwing komt van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Uit Irak en Syrië teruggekeerde strijders kunnen ook hier aanslagen plegen, vreest de AIVD. Veel van de ruim 130 Nederlandse jihadisten zijn afkomstig uit steden als Den Haag, Delft, Gouda en Zoetermeer. De afgelopen twee jaar zijn veertien Nederlandse jihadisten omgekomen.

De AIVD heeft maandag een nieuwe nota over de dreiging van het jihadisme in Nederland gepresenteerd. Nederlandse strijders hebben zich onder meer aangesloten bij de islamitische terreurorganisatie ISIS, die sinds enkele weken dood en verderf zaait in Irak. De strijders hebben afgelopen weekend een kalifaat, een grensoverschrijdende islamitische staat, uitgeroepen in delen van Irak en Syrië. De soennitische terreurorganisatie heeft zichzelf inmiddels omgedoopt tot IS (Islamic State). 

Volgens NCTV Dick Schoof voelen duizenden Nederlanders zich aangetrokken tot bewegingen als IS(IS). De verwachting is dan ook dat het aantal jihadisten blijft groeien. Zij worden voor een belangrijk deel geïnspireerd door radicale websites en sociale media. Strijders in Irak en Syrië maken propagandavideo’s om zo nog meer zielen in Nederland te winnen voor hun strijd. Vorige week verscheen op internet de film 'Oh Oh Aleppo', gemaakt door strijders uit Den Haag. De jihadisten noemen zichzelf 'vechtende journalisten'. Ze vertellen in de film onder meer waarom ze in Syrië vechten.

'Propagandafilms gevaarlijk'

Dit soort video’s zijn gevaarlijk, vindt veiligheidsdeskundige Rob de Wijk (The Hague Centre for Strategic Studies). 'Oh Oh Aleppo is buitengewoon professioneel gemaakt. In de film wordt de jihad verheerlijkt, er wordt net gedaan of het een eitje is om daar mensen te doden en net gedaan of dat een goede zaak is.' Schoof zegt harder te willen optreden tegen websites die jihadistisch geweld verheerlijken.

In heel Europa zouden er zeker 3.000 jihadstrijders zijn. Bijna 30 jihadisten zijn inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Volgens de AIVD en NCTV vormen de terugkeerders een potentieel groot gevaar. Een voormalig Syriëganger wordt ervan verdacht vorige maand vier mensen te hebben doodgeschoten bij het Joods museum in Brussel. Het komt dichtbij, zegt De Wijk. 'Het gevaar is onder ons. Je moet er rekening mee houden dat dat soort mensen gedreven door fanatisme in staat zijn om allerlei aanslagen te plegen tegen alles wat zij als de vijand zien, óók in Nederland.'

Ronselaars voor de gewapende strijd

Politie en justitie richten zich onder meer op zich op de ronselaars voor de gewapende strijd in Syrië en Irak. Met de arrestatie van de 18-jarige Oussama C., alias Abou Yazeed, is onlangs een van de belangrijkste verdachten in Den Haag opgepakt. Hij zit voorlopig nog vast. Volgens de NOS is de politie in een groot strafrechtelijk onderzoek naar het ronselen van jihadstrijders in Den Haag zeker tien verdachten op het spoor.

De AIVD en NCTV kunnen en willen niet zeggen waarom zoveel Nederlandse jihadisten afkomstig zijn uit de Haagse regio. Duidelijk is wel dat er veel mensen van Marokkaanse komaf wonen en dat er al lange tijd een voedingsbodem is voor de radicale islam. Zo is de Haagse As-Soennah moskee berucht om radicale preken. Ruim twee jaar geleden werd de omstreden imam Fawaz Jneid uit de moskee gezet. Volgens Schoof speelt bij de opleving van het jihadisme van de afgelopen jaren mogelijk de erfenis van de Hofstadgroep een rol. Van die groep maakte onder meer Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, deel uit.

Deel dit artikel: