Van Engelshoven: ‘Ophef rond afscheidsfeest wethouder Kool is onzin’

Wethouder Den Haag Henk Kool
Wethouder Den Haag Henk Kool
DEN HAAG - Wethouder Ingrid van Engelshoven (D66) van Den Haag neemt het op voor scheidend wethouder Henk Kool. Ze vindt de commotie over het eigen feestje dat Kool dinsdagavond geeft ‘onzin’. Een aantal partijen in de Haagse gemeenteraad heeft juist aangekondigd dat ze het feest van Kool zal mijden.
Henk Kool (PvdA) neemt na jaren afscheid als wethouder in Den Haag. Ook Marjolein de Jong (D66), Peter Smit (VVD) en Marnix Norder (PvdA) zwaaien af.
Alle vier mogen hiervoor een maximaal bedrag van 25 duizend euro uitgeven. Maar terwijl  drie ervoor kiezen om een gezamenlijk afscheidsfeest te geven om de kosten te drukken, houdt  Kool dinsdagavond een eigen receptie in het Gemeentemuseum in Den Haag.
Het komt hem op veel kritiek te staan. Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP heeft ‘absoluut geen zin’ om naar het feestje van Kool te gaan. ‘Ik vind het onbegrijpelijk dat drie wethouders afscheid nemen met een gezamenlijk, sober feest en dat de vierde zegt ‘ik vier lekker mijn eigen feestje’. Het jaagt de belastingbetaler onnodig op kosten.’ Ook Richard de Mos en de PVV ‘boycotten’ om die reden het feest van Kool.

'Kool verdient afscheid'

Wethouder Van Engelshoven is dinsdag wel van de partij. Van Engelshoven: ‘Henk Kool heeft zich keurig aan de regels gehouden, dus ik vind de ophef onzin. Kool heeft veel voor de stad betekend en hij verdient een mooi afscheid.’
Henk Kool zei in een eerdere verklaring dat ondernemers in de stad hem hebben gevraagd om ‘op deze manier afscheid te nemen’. Het feest zou nauwelijks duurder zijn dan wanneer ze een afscheid met zijn vieren zouden hebben gegeven, stelde hij.