Den Haag past regels aan voor afscheidsfeestjes van wethouders

DEN HAAG - Wethouders die in Den Haag tegelijkertijd vertrekken, moeten voortaan een gezamenlijk afscheidsfeest geven. Het is het allereerste besluit dat het nieuwe Haagse college van burgemeester en wethouders genomen heeft. Aanleiding is de ophef die is ontstaan rond het afscheidsfeest van wethouder Henk Kool.

Henk Kool (PvdA) heeft flinke kritiek gekregen omdat hij dinsdagavond een eigen afscheidsfeest viert in het Haags Gemeentemuseum. Marjolein de Jong (D66), Peter Smit (VVD) en Marnix Norder (PvdA) die ook vertrekken, hebben ervoor gekozen om met zijn drieën een feest in het stadhuis van Den Haag te geven.

Partijen in de Haagse gemeenteraad noemen het ongehoord dat Kool zijn eigen feestje viert. Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP zei eerder het onbegrijpelijk te vinden dat drie wethouders afscheid nemen met een gezamenlijk, sober feest en dat de vierde zegt ‘ik vier lekker mijn eigen feestje’. Het zou de belastingbetaler onnodig op kosten jagen. Ook de PVV, SP en Groep De Mos/Ouderenpartij zijn woedend.

Nieuwe regels

Nu heeft het Haagse college de regels aangepast waardoor leden van het college die gezamenlijk vertrekken, ook een gezamenlijke bijeenkomst moeten organiseren. Het maximum bedrag van 25 duizend euro dat een vertrekkend wethouder mag uitgeven blijft in stand.

De totale kosten van het afscheidsfeest van Henk Kool zijn 20 duizend euro voor vierhonderd gasten. De drie andere wethouders spenderen 45 duizend euro aan negenhonderd gasten. Omgerekend naar het aantal gasten zijn beide feestjes even duur. Het geld is voor de huur en inrichting van de locatie, de catering, entertainment en personeelskosten.

Deel dit artikel: