Bijzondere opgraving uit Oegstgeest in Rijksmuseum voor Oudheden

DEN HAAG - Het Rijksmuseum voor Oudheden showt vanaf morgen een nieuwe aanwinst: een zilveren schaal. Een hele bijzondere!
Het lijkt geen opvallend object. Het is een klein zwart schaaltje met wat goudkleurige tekeningen er in. Maar volgens Jasper de Bruin van het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden is het een object dat onze kijk op de geschiedenis van West-Nederland kan veranderen.
Volgens De Bruin is het een samengesteld schaaltje. Het bestaat uit verschillende onderdelen. 'Die onderdelen komen uit verschillende delen van Europa, van Rusland tot Engeland.' Het schaaltje, of in ieder geval de onderdelen ervan, hebben dus flinke afstanden afgelegd. De nieuwe aanwinst van het museum is opgegraven in Oegstgeest. 'Het zou kunnen dat daar een haven heeft gelegen waardoor die onderdelen bijeen konden worden gebracht. Blijkbaar waren er dus al handelsbetrekkingen met landen aan de grenzen van Europa.' volgens De Bruin.
'We hebben heel lang gedacht dat er alleen boeren in dat gebied woonden. Maar dit schaaltje doet ons vermoeden dat er ook rijken hebben gewoond'. zegt Jasper de Bruin. In het schaaltje valt een afbeelding op van een rennend dier met een mensenbeen in zijn bek. 'Waarom die er in zit, weet ik niet,' zegt De Bruin.