'Ik ben niet bang voor aanslagen van jihadisten'

DEN HAAG - Bang voor teruggekeerde jihadstrijders? 'Nee, helemaal niet', zegt een jonge moslim in het centrum van Den Haag. 'De jihad wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd, vooral in de media.' Maar dat komt volgens hem ook door bepaalde moslims die in naam van het geloof mensen vermoorden. 'Dat staat nergens in de islam.'

De dreiging van een aanslag is groter dan ooit, waarschuwde de AIVD en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maandag. Uit Irak en Syrië teruggekeerde strijders kunnen ook hier aanslagen plegen. Een voormalig Syriëganger wordt ervan verdacht in mei vier mensen te hebben doodgeschoten bij het Joods museum in Brussel.

Mensen op straat in het Haagse centrum van Den Haag zien het gevaar wel, maar willen zich niet al te druk over maken. 'Het kan overal gebeuren, ook hier', zegt een van hen. Een ander vult aan: 'Kan je nog wel naar een festival als Parkpop? Als alles een target is hoe ga je dat allemaal beveiligen?' Op Twitter vinden sommige mensen dat de AIVD het gevaar van mogelijke aanslagen overdrijft.

‘Weg met de extremisten’

Veel van de ruim 130 Nederlandse jihadstrijders zijn afkomstig uit steden als Den Haag, Delft, Gouda en Zoetermeer. Bijna 30 jihadisten zijn inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Verschillende bronnen in de Haagse Schilderswijk, van waar veel jongeren naar Syrië en Irak zijn gereisd, zijn niet zozeer bang voor aanslagen van terugkeerders. Zij vrezen vooral dat er nog meer jongeren naar die landen vertrekken.

Veel jongeren raken geïnspireerd door filmpjes op internet, waarin geweld en het martelaarschap wordt verheerlijkt. De AIVD en NCTV spreken van een 'schaamteloze' promotie. Maar veruit de meeste moslims in de Schilderswijk keuren het geweld van terreurorganisaties als ISIS af. 'Weg met de extremisten', roept bijvoorbeeld een vrouw met een hoofddoek vanuit een auto in de Van der Vennestraat.

Deel dit artikel: