Zuiderstrandtheater zorgt voor kostenpost van half miljoen

DEN HAAG - Het tijdelijke Zuiderstrandtheater bij Duindorp levert de gemeente Den Haag een extra kostenpost op van een half miljoen euro. Dat komt omdat het theater een jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was in gebruik wordt genomen, nu het college een nieuw plan voor het cultuurpaleis gaat maken.

Het Zuiderstrandtheater is gebouwd om de voorstellingen van het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater op te vangen wanneer de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein zou beginnen. Het wordt het nieuwe onderkomen van deze twee instellingen samen met het Koninklijk Conservatorium. Voor dit plan is het nodig om het Lucent Danstheater en de Dr. Anton Philipszaal te slopen.

Maar het nieuwe college van D66, VVD, CDA, PvdA en de HSP besloot een nieuw plan voor het cultuurpaleis te maken. Daardoor lopen de plannen een jaar vertraging op en kunnen de culturele instellingen langer in hun huidige pand blijven. Het Zuiderstrandtheater wordt desondanks op 1 oktober opgeleverd.

Dubbele kosten

De vertraging zorgt voor extra kosten, schrijft wethouder Joris Wijsmuller in een brief aan de gemeenteraad. Dat komt onder andere doordat materialen waaronder de stoelen van het Lucent Danstheater niet overgeplaatst zullen worden naar het Zuiderstrandtheater. Ook zijn er extra kosten vanwege een dubbele exploitatie van de gebouwen, zoals dubbele onderhoudskosten, schoonmaakkosten, belastingen en verzekeringen.  De extra kosten worden deels gedragen door de gemeente en deels door de instellingen.

Jaarlijkse gala's

Het Zuiderstrandtheater zal het komende jaar niet leeg blijven staan, belooft Wijsmuller. Het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater gaan bijzondere concerten geven. Ook houden de instellingen hun jaarlijkse gala’s in het Zuiderstrandtheater. Zo wordt het theater ‘ingespeeld’, schrijft Wijsmuller.

Deel dit artikel: