Kool wil op receptie werklozen aan baan helpen

DEN HAAG - De afscheidsreceptie van de Haagse wethouder Henk Kool was er ook op gericht om werklozen aan een baan te helpen.

Tijdens de bijeenkomst werden de hapjes en drankjes geserveerd door mensen zonder baan. Dit in de hoop hen te koppelen aan de vele aanwezige werkgevers. ‘We proberen op die manier van dit afscheidsfeestje een soort reintegratiebureau te maken,’ aldus de wethouder.

De aparte receptie van de Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, sociale zaken) zorgde de afgelopen week voor veel beroering in de stad. In plaats van met zijn drie andere vertrekkende collega’s een receptie te houden, had hij voor 20.000 euro een eigen bijeenkomst in het Haags Gemeentemuseum.

Veel kritiek in de raad

Dat leidde tot veel kritiek in de Haagse gemeenteraad. Enkele partijen in de gemeenteraad besloten de borrel te boycotten. Maar volgens de wethouder zelf is er niets geks aan de hand. Hem was voor zijn vertrek gevraagd hoe hij dat wilde vieren en toen had hij gezegd dat het hem geweldig leek om dit in de zaal te doen waar ook de Amerikaanse president Obama een persconferentie hield na afloop van de kerntop.

Ook, zegt Kool, overtreedt hij geen enkele regel. Het budget voor zijn afscheid is maximaal 20.000 euro en dat is binnen de geldende norm van 25.000 euro.

'Het was zoeken'

Hij vindt daarom dat de berichtgeving soms onjuist was. ‘Ik geef niet meer geld uit dan de andere wethouders, dus het was een beetje zoeken,’ zegt hij. ‘Maar goed, dat hoort er allemaal bij tegenwoordig in het openbaar bestuur. Maar daar ben ik vanaf vandaag van af.’

Deel dit artikel: