VIDEO: Wethouder Wijsmuller niet bezorgd over extra kosten Zuiderstrandtheater

DEN HAAG - Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) maakt zich weinig zorgen over de extra kostenpost van een half miljoen euro die het tijdelijke Zuiderstrandtheater bij Duindorp oplevert. Deze kosten worden meegenomen in het nieuwe plan voor het Haagse cultuurpaleis, zo zegt hij.

 Het Zuiderstrandtheater was bedoeld voor de tijdelijke opvang van de voorstellingen van het Nederlands Danstheater en het Residentie Orkest wanneer gestart zou worden met de bouw van het cultuurpaleis op het Spuiplein.

Maar het ontwerp van het cultuurpaleis, Spuiforum sneuvelde in de coalitieonderhandelingen. Er is afgesproken dat wethouder Wijsmuller een nieuw plan gaat uitwerken waarbij het hele gebied in het Spuikwartier wordt aangepakt. Maar daardoor wordt het theater pas een jaar later in gebruik genomen dan de bedoeling was. Hierdoor ontstaan er onder andere dubbele lasten.

Tegenvaller

En dat is een tegenvaller omdat Wijsmuller juist heeft gegarandeerd dat zijn nieuwe plan goedkoper wordt dan de 181 miljoen euro die voor het oude plan is uitgetrokken. Maar Wijsmuller maakt zich geen zorgen.

‘Deze kosten nemen wij mee in het nieuwe plan’, zegt hij. Hij erkent dat hij daardoor begint met een minnetje in zijn begroting. ‘Maar ik zie het niet als een minnetje maar als een plusje. In het overgangsjaar staat het theater niet leeg. Het wordt alvast ingespeeld met een aantal bijzondere voorstellingen van het Nederlands Danstheater en het Residentie Orkest. Er komen dus mooie cultuur en initiatieven voor terug.’

Wijsmuller is vorige week begonnen in zijn nieuwe functie als wethouder met de portefeuille Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur. Hij krijgt de verantwoordelijkheid over de ontwikkeling van het Spuikwartier waar het nieuwe cultuurpaleis onderdeel van uitmaakt.

Deel dit artikel: