60 veteranen bijeen in Wassenaar

REGIO - Wassenaar - In Wassenaar is woensdag voor de zevende keer de lokale veteranendag gevierd. Vier dagen na de nationale veteranendag in Den Haag blijkt dat er ook op lokaal niveau behoefte is aan een bijeenkomst van oud-strijders.
Ongeveer zestig veteranen zijn woensdagmiddag bij elkaar in raadhuis De Pauw in Wassenaar. Hun dienstverleden varieert van de Tweede Wereldoorlog tot Papoea Nieuw-Guinea, Korea en Afghanistan. Veel van de mannen en vrouwen zijn er zaterdag in Den Haag ook bij geweest, maar een aparte dag in hun eigen gemeente kunnen ze zeer waarderen.
Eén van de aanwezigen is Schout-bij-nacht buiten dienst Harry van Mastrigt. 'Ik heb wel veel meegemaakt,' zegt hij met gevoel voor understatement. Van Mastrigt vocht in de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië en in de Korea-oorlog. 'We waren toen in Japan, voor Korea, anderhalf jaar van huis. Je kon niet bellen, er was alleen af en toe post.'

Geen mosterd na de maaltijd

Is een lokale veteranendag direkt na de landelijke geen mosterd na de maaltijd? Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar vindt van niet. 'Er is behoefte aan een lokale inkleuring. Het wordt zeer gewaardeerd dat we aangeven dat we trots op ze zijn.'
Harry van Mastrigt heeft nog wel een punt van aandacht voor volgend jaar: 'Er moet meer aandacht zijn voor de koopvaardij.' Er zijn de komende week nog meer lokale veteranendagen in de regio: vrijdag in Voorschoten en zondag in Gouda.