Instellingen

VVD en PvdA willen drie dagen vuurwerkverkoop behouden

DEN HAAG - Als het aan de VVD en PvdA ligt, blijft het aantal verkoopdagen voor vuurwerk op drie dagen. Het kabinet heeft voorgesteld dit terug te brengen naar twee dagen om de overlast door vuurwerk terug te dringen, maar de coalitiepartijen zien daar niets in.
De partijen bevestigden woensdagavond een bericht met die strekking van Nu.nl. De Kamerleden Klaas Dijkhoff (VVD) en Ahmed Marcouch (PvdA) vrezen zelfs een averechts effect van de maatregel omdat meer mensen dan ertoe over zouden gaan om illegaal vuurwerk te kopen.
‘Als we de verkoop van het goede spul willen stimuleren, moeten we juist de legale verkoopkanalen de ruimte bieden. Er bestaan al hoge eisen voor de verkopende winkeliers en die moeten niet groter worden', aldus Dijkhoff. Marcouch vindt de beperking in verkoopdagen ook onwenselijk. ‘Ik voorzie lange rijen voor de winkels zodat het risico toeneemt dat mensen het vuurwerk op illegale manieren kopen, in het buitenland of via internet.'  Beiden vinden niet dat het terugschroeven van de verkooptijd iets bijdraagt aan de beperking van de overlast.

Kortere periode om af te steken

Wel willen ze een kortere periode om vuurwerk te mogen afsteken. Ze zijn het eens met het kabinet om dit pas op oudjaarsdag vanaf 18.00 uur toe te staan en niet meer vanaf 10.00 uur in de ochtend. ‘Juist de hele dag geknal zorgt voor veel overlast', aldus Dijkhoff. Marcouch pleit verder voor meer vrijheid voor gemeenten om passende maatregelen te nemen om de overlast te beperken.
Na de afgelopen jaarwisseling werd de roep om maatregelen rond het afsteken van vuurwerk steeds groter. Diverse burgemeesters pleitten voor strenge regels voor het afsteken van vuurwerk. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen vindt dat de boetes omhoog moeten. De burgemeester van Delft, Bas Verkerk, pleit voor een groot stadsvuurwerk in zijn gemeente.
Donderdag praat de Kamer over het vuurwerkbeleid met staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.