Minister Plasterk blijft bij versobering AIVD

DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk blijft bij zijn besluit om te bezuinigen op de AIVD. In een debat met de Tweede Kamer zei hij dat dat verantwoord is en niet ten koste gaat van 'operationele taken', zoals het volgen van jihadgangers.

Oppositiepartijen riepen de minister op de volledige bezuiniging te schrappen, omdat ze bang zijn dat het ten koste gaan van de 'operationele slagkracht' van de AIVD. Maandag draaide het kabinet de bezuiniging van 34 miljoen per jaar terug naar 9 miljoen.

Het operationele proces wordt niet geraakt door de structurele besparing van 23 miljoen euro per jaar, zei de minister. In de Kamer bestaat veel verwarring over de lopende bezuinigingen die vorig jaar al werden aangekondigd en het extra geld voor de AIVD dat Plasterk begin deze week bekendmaakte.

'Terugdraaien onverstandig'

Volgens minister Plasterk zijn de versobering en de verbeteringen in de bedrijfsvoering al aangebracht en zou het onverstandig zijn om die terug te draaien. Daarnaast levert het geld op om de AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD onder één dak te brengen, zoals het plan is.

Door de reorganisatie gaan ongeveer 200 banen verloren, maar het gaat niet om personeel dat operationele taken uitvoert, zei de minister.

Deel dit artikel: