Haagse piet blijft zwart, Goudse Sinterklaasintocht mogelijk anders

DEN HAAG - De gemeente Den Haag verbindt geen consequenties aan de uitspraak van de rechter over de Sinterklaasintocht in Amsterdam. De bestuursrechter bepaalde dat de vergunning voor de Amsterdamse intocht moet worden herzien.
De rechtbank in Amsterdam stelde donderdag dat Zwarte Piet kwetsend is voor zwarte Amsterdammers en dat het te veel de nadruk legt op het slavernijverleden. Veel zwarte Amsterdammers voelen zich erdoor gediscrimineerd, aldus de rechter.
Volgens de bestuursrechter werkt Zwarte Piet ook een negatieve stereotypering van de zwarte mens in de hand. Hoewel de knecht van de goedheiligman voor veel mensen een sprookjesfiguur uit de kindertijd is, kan het uiterlijk en het gedrag van Zwarte Piet leiden tot het beeld dat zwarte mensen ondergeschikt en dom zijn, luidt het vonnis.
De rechter baseert zich op een recente uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens en een onderzoek van de gemeente. Uit dat onderzoek blijkt dat veel zwarte Amsterdammers zich gediscrimineerd voelen door de geschminkte knecht van de goedheiligman en dat veel andere Amsterdammers zich dat goed kunnen voorstellen.
Amsterdam gaat nu bekijken of het vonnis gevolgen gaat hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld bepaalde voorwaarden worden gesteld aan het verlenen van een de vergunning.

‘Geen relatie met Haagse Sinterklaasfeest’

De gemeente Den Haag ziet geen relatie tussen de uitspraak in Amsterdam en de Sinterklaasintocht in Den Haag. ‘Dit is een Amsterdamse zaak’, laat de woordvoerder van de burgemeester weten.
Ook de organisator van de Sinterklaasintocht in Den Haag, Peter Boelhouwer ziet geen gevolgen voor het evenement.  Boelhouwer: ‘Die pietendiscussie speelt hier niet zoals in Amsterdam. Wij hebben vorig jaar al gesproken over het uiterlijke van onze Zwarte Pieten en alle 650 vrijwilligers die meewerken aan de intocht hebben geen probleem met het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas.  De vele vrijwilligers met een etnische achtergrond zijn juist het meest enthousiast over hoe het feest nu gevierd wordt.’
‘Het is niet zo dat we helemaal tegen veranderingen zijn. Wij willen altijd in gesprek gaan met partijen, maar het is nu helemaal geen issue’, aldus Boelhouwer.

Sinterklaasintocht in Gouda

De gemeente Gouda, waar dit jaar de landelijke Sinterklaasintocht wordt gehouden, wil op dit moment niet inhoudelijk reageren op de uitspraak. In een korte schriftelijke verklaring laten ze weten: ‘De pietendiscussie is ook bij ons niet onopgemerkt gebleven. We zijn hierover in gesprek met lokale partijen en de NTR in het kader van de Landelijke Intocht in Gouda dit jaar. Wij gaan echter op dit moment niet vooruitlopen op de uitkomsten van deze gesprekken.’
De NTR, die de landelijke intocht van Sinterklaas jaarlijks uitzendt op tv, nam donderdag nog niet direct een standpunt. Het is volgens een woordvoerder niet de taak van de NTR om een mening te hebben. Maar 'ontwikkelingen in de maatschappij zullen weerspiegeld worden'. Hoe dat precies gedaan wordt, kon hij niet zeggen.