TV West viert 150e verjaardag Haagse Tram met nieuwe serie

Tramsporen
Tramsporen
DEN HAAG - Hoera, de Haagse tram is jarig. 150 jaar geleden verscheen de eerste paardentram en dat moet gevierd worden met een serie op TV West. In het programma Tramsporen duikt presentator Fred Zuiderwijk in de wereld van het beroemdste voertuig van Den Haag, de tram. Tramsporen is vanaf 3 juli elke donderdag vanaf 17.00 uur te zien op TV West.
In 1864 toerde de allereerste paardentram tussen Den Haag en Scheveningen. De jaren erna werd het routenetwerk uitgebreid en sinds 1887 regelt HTM het Haagse openbaar vervoer. Inmiddels maken dagelijks ruim 230.000 tot 300.000 reizigers gebruik van de trams van HTM. In de serie Tramsporen laat presentator Fred Zuiderwijk je kennismaken met de mensen die werken op de tram, de tramfanaten, bekende Hagenaars die de tram bejubelen en je krijgt nog veel meer dingen te zien die je nog niet wist over de tram.
Jongensdroom
In de eerste aflevering gaat Fred voor een dag terug in de schoolbanken om te leren hoe je een tram bestuurt. Zijn jongensdroom komt uit wanneer hij in de tramsimulator mag ‘rijden’ en als klap op de vuurpijl mag hij, niet geheel zonder gevaar, zelfs een echte tram besturen. Nachtburgemeester van Den Haag  René Bom bijt het spits af en brengt als eerste zijn 'Ode aan de Tram'. Hij heeft veel herinneringen aan de Haagse tram, zo gebruikte hij vroeger de achterkant van het kaartjesblok om zijn fiets om te toveren tot motor.
Koning geeft startsein
Op zaterdag 5 juli vindt een historische tramoptocht plaats in Den Haag. Koning Willem-Alexander zal het startsein geven voor de rit en zal zelf ook meerijden in een van de trams. De voorbereidingen bij het Haags Openbaar Vervoer Museum zijn al in volle gang om de trams piekfijn in orde te krijgen.
Uitzendtijden
De 8-delige programmaserie Tramsporen is vanaf 3 juli elke donderdag vanaf 17.00 uur te zien op TV West, hierna wordt de aflevering elk uur opnieuw uitgezonden. De uitzending is ook terug te zien op de website.