Haagse politieke partijen maken zich zorgen over pietenuitspraak

DEN HAAG - Politieke partijen in de Haagse gemeenteraad willen dat het nieuwe stadsbestuur zich openlijk uitspreekt voor het behoud van het Sinterklaasfeest in de huidige vorm. Aanleiding is de uitspraak van de Amsterdamse rechter, waarin wordt gesteld dat de Sinterklaasintocht in Amsterdam moet worden herzien.

Tegenstanders vochten het afgeven van de vergunning succesvol aan omdat Zwarte Piet volgens hen een racistisch fenomeen is die met de Sinterklaasintocht in stand wordt gehouden. Het kroeshaar, donkere huid, ringoorbellen en rode dikke lippen zouden een karikaturale stereotypering van de Afrikaanse mens zijn.

Volgens de bestuursrechter leidt Zwarte Piet inderdaad tot een negatieve stereotypering van de zwarte mens. De burgemeester heeft bij het verstrekken van de vergunning niet alle belangen afgewogen, zo oordeelde de rechter donderdag. Dat kan ook consequenties hebben voor nieuwe vergunningen, zo is de verwachting.

‘Haagse piet moet zwart blijven’

De politieke partijen PVV en Groep de Mos / Ouderen Partij in de Haagse gemeenteraad zijn bang dat de Amsterdamse uitspraak ook gevolgen gaat hebben voor het kinderfeest in Den Haag.

PVV Den Haag fractievoorzitter Léon de Jong: ‘Deze bizarre uitspraak zou het einde van het oer- Hollandse Sinterklaasfeest kunnen betekenen. Dat mogen we niet laten gebeuren. Onze trouwe kindervriend 'Zwarte Piet' hoort gewoon bij het Sinterklaas. Wij willen dan ook dat burgemeester van Aartsen onmiddellijk kleur bekent en ons de garantie geeft dat Zwarte Piet zwart blijft en niet zal wijken voor groene, blauwe of paarse nep -pieten.’

‘Onzindiscussie’

Richard de Mos van Groep de Mos/ Ouderen Partij: "Deze moralistische onzindiscussie is gewoonweg beschamend. Vorige week al wilde ik het standpunt van het nieuwe stadsbestuur weten inzake het om zeep helpen van onze kindervriend. Helaas bleef een antwoord toen uit. Ik wil van het stadsbestuur de keiharde dat wij in Den Haag Zwarte Piet met open armen blijven ontvangen".

De woordvoerder van burgemeester Van Aartsen  liet eerder vandaag weten dat er geen relatie is tussen de uitspraak in Amsterdam en de Sinterklaasintocht in Den Haag. ‘Dit is een Amsterdamse zaak’, aldus de woordvoerder.

Deel dit artikel: