'Tramfile' van 400 meter rijdt zaterdag door Den Haag

DEN HAAG - De HTM viert zaterdag 150 jaar tram met een grootse tramoptocht. Van Scheveningen naar het centrum van Den Haag rijden 28 voertuigen waaronder veel historische trams, maar ook pekeltrams en de nieuwe restauranttram. De trams vormen tezamen een stoet van 400 meter die met een snelheid van 15 kilometer per uur door de stad.
De trams worden opgesteld aan de Eisenhowerlaan waarna ze vertrekken naar het Noorderstrand. Daar geeft koning Willem-Alexander om 15.00 uur het officiële startsein voor de tocht over de Scheveningseweg naar de Grote Kerk.
Daar kan het publiek ook de nieuwe stadstram, de Avenio, zien staan. Het eerste exemplaar komt in de nacht van vrijdag op zaterdag per dieplader aan in Den Haag.
Het publiek kan niet meerijden met de oude trams, maar dat kan wel op zaterdag 12 juli. Dan rijden er veel historische trams tussen Scheveningen, het Statenkwartier en station Den Haag Centraal.
Tijdens de tramoptocht volgen de tramlijnen 1 en 17 en bus 21 een omleidingsroute. 
Kan je geen genoeg van de tram krijgen. Op Omroep West is een nieuwe serie Tramsporen te zien. Daarin duikt presentator Fred Zuiderwijk in de wereld van de tram.
Tramsporen, elke donderdag vanaf 17.00 uur om Omroep West