Instellingen

Reconstructie gewapende overval in Leidse binnenstad

LEIDEN - Mannen met bivakmutsen en vuurwapens, meerdere politieagenten en een afgezette Apothekersdijk. De binnenstad van Leiden was vrijdag het decor van een reconstructie door de politie en het Nederlands Forensisch Instituut.
Het onderzoek had alles te maken met de gewelddadige overval op juwelier Hasgold aan de Haarlemmerstraat in de stad. Drie mannen kwamen die zaak in januari 2012 binnen, sloegen vitrines kapot en namen sieraden mee in grote tassen.
Na de overval achtervolgde de juwelier zijn belagers. Die waren gevlucht naar de Leidse Apothekersdijk waar ze een scooter klaar hadden staan. Toen die niet wilde starten en de juwelier in de buurt kwam, werd er op hem geschoten.

'Gericht geschoten?'

Eén van de overvallers, Issam E., werd eerder tot 12 jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij op de eigenaar van de winkel en op gealarmeerde politieagenten schoot. E. had volgens de rechtbank gericht geschoten, maar tegenover het gerechtshof ontkende hij dat.
'Ik wist wat ik deed. Als ik hem had willen raken, dan had ik hem wel geraakt', vertelde hij in maart van dit jaar tijdens een zitting in het hoger beroep. 'Ik schoot een paar centimeter naast hem.' Of Issam E. inderdaad bewust miste moet blijken uit de reconstructie van vrijdag.

Mededaders

Haci Y., de tweede overvaller, werd door de rechtbank veroordeeld tot 8 jaar cel. Hij sloeg vitrines kapot en was ook medepleger van het schieten op de juwelier, aldus de Haagse rechtbank. Toen politieagenten werden beschoten, was hij al gevlucht.
De derde overvaller, Rida Bennajem, wist uit handen van de politie te blijven. In maart vorig jaar werd hij in Amsterdam geliquideerd. Waarom Bennajem werd doodgeschoten, kan het Openbaar Ministerie nog niet zeggen. De verdachte in die zaak is onder voorwaarden vrij.