Zuid-Holland ziet zwart van de vliegende mieren

DEN HAAG - Veel dorpen en steden in Zuid-Holland hebben vrijdagmiddag te maken met overlast door vliegende mieren. De beestjes zitten ineens overal. Op stoepen, in struiken, de straat en erger nog: op wandelaars buiten.

Op Twitter wordt steen en been geklaagd over ‘de vieze beestjes die overal op gaan zitten’. Volgens een verslaggever van Omroep West wordt in het centrum van Den Haag door het winkelend publiek ‘gebukt, gerend, gekrijst en vooral vliegen gehapt’. ‘Wie hier wil winkelen moet een duikbril en snorkel meenemen, anders krijg je ze in je mond.’

De Haagse politicus Richard de Mos twittert met een knipoog: ‘Ik overweeg potdomme raadsvragen inzake de massale hinderlijke vliegende mieren.’ Iemand anders schrijft: ‘Gedver.... Hele haagse binnenstad vergeven van de vliegende #mieren.’

Jaarlijkse ‘bruidsvlucht’

Vliegende mieren zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het gaat om de jaarlijkse ‘bruidsvlucht’ waarbij de koningin zo hoog mogelijk uitvliegt. Omdat alleen de sterkste mannetjes haar kunnen bereiken, selecteert ze zo de beste kandidaten om haar te mogen bevruchten. 

Wanneer de jaarlijkse bruidsvlucht begint is niet te zeggen. Warm en droog weer helpt en ook het fenomeen ‘als één schaap over de dam is’ schijnt mee te spelen. Het bestrijden van de vliegende mieren kan op verschillende manieren: doodslaan met een krant of sprayen met gif. Maar het is in alle gevallen een onbegonnen werkje.

Deken van mieren

De bruidsvlucht leverde vrijdagmiddag boven de regio op sommige plekken een deken van vliegende mieren in de lucht. Op Twitter zijn de klachten dan ook niet van de lucht.

Deel dit artikel: