Gemeente Den Haag pakt jihadisten aan met 1,5 miljoen

DEN HAAG - De gemeente Den Haag trekt de komende jaren bijna 1,5 miljoen euro uit om teruggekeerde Syriƫgangers op te vangen en het vertrek van nieuwe jihadisten te voorkomen. De stad heeft te maken met een groeiende groep radicale moslims en investeert daarom 350.000 euro per jaar.

Bij het tegengaan van radicalisering door Haagse moslims werkt de gemeente nauw samen met het Openbaar Ministerie, politie en veiligheidsdienst AIVD. Ook voert ze overleg met andere grote steden als Amsterdam en Rotterdam.

De afgelopen jaren vertrokken ruim dertig Haagse jihadisten naar Syrië. Inmiddels zijn er zes teruggekomen. Drie jongeren die naar Syrië wilden afreizen, zijn tegengehouden. De afgelopen 2 jaar zijn al 14 Nederlandse jihadstrijders omgekomen in Syrië en Irak.

Radicale moslims

Den Haag kampt ook met een groep van naar schatting 200 radicale moslims die openlijk voor hun gedachtegoed uitkomen. Vrijdag was er een demonstratie op het Hobbemaplein in Den Haag van sympathisanten van de radicale beweging Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Deelnemers zwaaiden met vlaggen en spraken zich uit tegen 'politiegeweld'.

Het is voor politie en veiligheidsdiensten vrijwel onmogelijk die personen in de gaten te houden. De AIVD heeft momenteel moeite de groeiende stroom Nederlandse jihadisten in eigen land goed te volgen, onder meer vanwege een capaciteitsprobleem.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) meldde vorige week dat Nederland alle beschikbare middelen zal inzetten om de 'veelomvattende’ terroristische dreiging van jihadisten aan te pakken. De nadrukkelijke aanwezigheid van de internationale jihadistische beweging in Nederland, maakt dit volgens hem noodzakelijk.

Deel dit artikel: