Wilders wil Kamer terug van reces voor jihaddebat

DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer terugkeert van reces voor een debat over het opkomend jihadisme in Nederland. Hij heeft een brief met dit verzoek verstuurd aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Aanleiding voor zijn verzoek is onder meer het bericht over de extra maatregelen die de gemeente Den Haag neemt om de groeiende aanhang voor de jihad en de risico’s van terugkerende jihadgangers tegen te gaan. Volgens Wilders is het niet verantwoord om te wachten tot het kabinet in september met een plan van aanpak komt.

Afgelopen week kwam de inlichtingendienst AIVD met een rapport over het jihadisme. De dienst maakt zich zorgen over de groeiende aanhang van de strijd in Syrië en Irak en de risico's die terugkerende jihadstrijders vormen. Het kabinet maakte deze week bekend 25 miljoen euro extra uit te trekken voor de AIVD, onder meer om dit fenomeen tegen te kunnen gaan.

Tweede Kamer

De Kamer ging donderdagavond twee maanden met reces. Het kabinet is komende week nog wel aan het vergaderen. Om de Kamer van reces terug te roepen, moeten dertig leden eerst ermee instemmen om een zogeheten regeling van werkzaamheden te houden.

In die regeling kunnen fracties dan aangeven of zij een spoeddebat steunen of niet. Ook daarvoor is eveneens de steun van 30 leden nodig. Maar om het kabinet aan te zetten tot een nadere actie, is een meerderheid in de Kamer nodig (minimaal 76 leden).

Haagse raad

De Haagse fractie Groep de Mos/Ouderen Partij wil naar aanleiding van dezelfde berichtgeving komende donderdag een debat in de Haagse gemeenteraad.

Deel dit artikel: