Burgemeesters hebben geheim overleg over jihadstrijders

DEN HAAG - Een aantal burgemeesters komt dinsdagavond bij elkaar voor topoverleg over jihadstrijders. Dat meldt het AD. Het gaat onder anderen om de burgemeesters van Den Haag, Zoetermeer en Delft. Ook Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, is bij het overleg.

De gesprekken zijn op een geheime locatie. De politici praten over het toenemend aantal jihadstrijders dat afreist naar Syrië en over hoe het met deze mensen moet als ze weer terugkomen naar Nederland.  Inmiddels zijn ongeveer 750 jihadstrijders weer terug in hun eigen land, becijfert AIVD-baas Rob Bertholee in de krant.

Geen grenscontrole voor jihadstrijders

In het AD zegt hij dat het van groot belang is om in Europa gezamenlijk alle teruggekeerde jihadstrijders in de gaten te houden. 'De Schengenlanden zijn een open gebied, waar geen grenscontrole voor personen plaatsvindt', zegt Bertholee, 'Jouw terrorist is mijn terrorist.'

Extra geld om Syriëgangers op te vangen

Bij het topoverleg zijn ook drie Belgische burgemeesters aanwezig. De PVV heeft de Tweede Kamer opgeroepen om terug te komen van vakantie, voor een spoeddebat over terugkerende Jihadisten en de radicalisering van moslims. Ondertussen heeft de gemeente Den Haag besloten om de komende jaren bijna anderhalf miljoen euro uit te trekken om teruggekeerde Syriëgangers op te vangen. Ook moet met het geld het vertrek van nieuwe jihadisten te voorkomen.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde eerder ook al maatregelen aan. Vorige week kwam naar buiten dat de dreiging van Nederlandse jihadisten groter is dan ooit.

 

Deel dit artikel: