Burgemeesters delen in Delft ervaringen over jihadisten

DELFT - De bijeenkomst waar Nederlandse en Belgische burgemeesters spreken over hun ervaringen met jihadstrijders wordt gehouden in Delft. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof is aanwezig.

Schoof zou gaan praten met de burgemeesters van onder meer Den Haag, Zoetermeer, Gouda en Delft. Ook de burgemeesters van Rotterdam, Amsterdam en Arnhem en Antwerpen zouden aan het gesprek deelnemen. De exactie locatie van het overleg is niet bekendgemaakt.

Uit Nederland zijn volgens veiligheidsdienst AIVD zo’n 130 jihadisten naar landen als Irak en Syrië vertrokken. Een groot deel van hen is afkomstig uit onze regio. De afgelopen 2 jaar zijn 14 Nederlandse jihadstrijders in Syrië en Irak omgekomen.

Dreiging door teruggekeerde jihadisten

Bijna 30 jihadisten zijn teruggekeerd naar Nederland, van wie 5 naar Delft. De terugkeerders vormen volgens de AIVD en NCTV een risico voor de veiligheid in Nederland, omdat zij mogelijk ook hier aanslagen zouden kunnen plegen. De AIVD en NCTV noemen de huidige dreiging in Nederland ‘zorgelijker dan ooit’.

Een week geleden maakte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) bekend alle beschikbare middelen te gaan inzetten om de toegenomen terroristische dreiging van Nederlandse jihadisten aan te pakken.

Deel dit artikel: