IKEA haalt per direct donuts uit de winkel

DEN HAAG - Het Zweedse woonwarenhuis IKEA haalt per direct alle donuts uit de schappen van de Nederlandse winkels. Dit naar aanleiding van vragen over de houdbaarheidsdatum van de donuts door Omroep West.

Reden voor de vragen was een telefoontje van een klant die denkt ziek te zijn geworden na het eten van de lekkernij. Ze waren volgens de vrouw al jaren over de datum.

De sticker op de verpakking lijkt namelijk een datum aan te geven die verwijst naar de houdbaarheidsdatum. Zoals op de foto, want dit lijkt op 28 januari 2011. 'Het gaat hier echter om sticker die de datum en tijdstip aangeeft waarop het product door IKEA uit de vriezer is gehaald om het in de schappen te leggen. De sticker met de getallen 28-01-11 geeft aan dat de donuts in week 28 op de eerste dag, dus maandag, om 11.00 uur 's ochtends uit de vriezer zijn gehaald', laat woordvoerder Suzanne Bouten van IKEA Nederland weten.

Klanten mogen donuts IKEA terugbrengen en krijgen geld terug

Op de verpakking ontbreekt echter wel de datum tot wanneer het product tenminste houdbaar is. 'Dat er geen houdbaarheidsdatum op staat, is voor ons reden om alle donuts in Nederland uit de winkel te halen.' De donuts zijn volgens de woordvoerder van IKEA tot drie dagen na aankoop houdbaar, maar dit staat dus niet op de verpakking. 'Om misverstanden te voorkomen hebben we besloten om per direct geen donuts meer te verkopen.'

Klanten van IKEA die eerder donuts hebben gekocht, kunnen deze terugbrengen en krijgen dan hun aankoopbedrag terug. 'Zij hebben hier ook geen bon voor nodig. De verpakking alleen is voldoende', vertelt Bouten. 'Overigens is er niets mis met de donuts. We hebben geen klachten gekregen over de donuts zelf. Ze zijn dus niet bedorven', legt de woordvoerder van de meubelgigant uit.

Deel dit artikel: