Europa gaat websites jihadisten uit de lucht halen

DEN HAAG - Europa komt in actie om het gevaar van jihadgangers aan te pakken. Dat is afgesproken tijdens een speciale bijeenkomst in Milaan. De landen gaan gezamenlijk radicalen op internet bestrijden.

Het gaat dan bijvoorbeeld om jihadistische websites die oproepen om naar strijdgebieden af te reizen. Nederland en de Europese partners gaan samenwerken met grote internetsites zoals Google, om dit tegen te gaan en dit soort sites uit de lucht te halen.

Nederland onderneemt met Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Spanje, België en Denemarken direct concrete acties om het gevaar van jihadgangers aan te pakken. 'We moeten niet praten maar doen', benadrukte Opstelten.

130 Nederlandse Syriëgangers

De landen die in Milaan overlegden, hebben op dit moment het meest te maken met jihadgangers. Die vechten met name in de strijdgebieden in Syrië en Irak en vormen na hun terugkeer een grote dreiging in het land waar ze wonen. Zeker 130 van die activisten komen uit Nederland. Burgemeesters van onder meer Zoetermeer en Delft hebben dinsdagavond topoverleg over de aanpak van jihadisten.

Deel dit artikel: