Burgemeester Delft: 'Gemeenschap inschakelen om radicalisering te herkennen'

DELFT - Burgemeester Bas Verkerk van Delft wil de gemeenschap inschakelen om radicalisering van jongeren te herkennen. Zo wil hij voorkomen dat de jongeren afreizen naar Syrië om daar te vechten als jihadstrijder. Dat zei hij dinsdagavond op een bijeenkomst in Delft.

Tijdens de ontmoeting delen verschillende Nederlandse en Belgische burgemeesters hun ervaringen over jihadgangers en terugkeerders. Ze willen van elkaar leren hoe ze de radicalisering van jongeren kunnen voorkomen en terugkeerders goed kunnen opvangen, zodat ze niet overgaan tot geweld.

Verkerk wil dat de gemeenschap radicalisering meldt aan instanties. 'We proberen de voedingsbodem weg te krijgen', legde Verkerk uit. 'Veel gemeenten zijn daar mee bezig, maar dat is niet eenvoudig.' Ook vindt de burgemeester dat steden veel van elkaars ervaringen kunnen leren. 'Maar er is helaas nog geen pasklare oplossing gevonden om radicalisering tegen te gaan.'

Terugkeerders

Verkerk vermoedt dat er in Delft twintig jihadstrijders naar Syrië zijn afgereisd. Vijf van hen zijn teruggekeerd en drie van hen zijn opgepakt, de andere twee worden in de gaten gehouden.

De terugkeerders vormen volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof, een risico voor de veiligheid in Nederland, omdat zij mogelijk ook hier aanslagen zouden kunnen plegen. De AIVD en NCTV noemen de huidige dreiging in Nederland ‘zorgelijker dan ooit’.

Deel dit artikel: