'Wilders geen moment in gevaar in Haagse Schilderswijk'

DEN HAAG - Geert Wilders is geen moment in gevaar geweest tijdens zijn bezoek aan de Haagse Schilderswijk in mei vorig jaar. Dat zei een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dinsdag.
Wilders werd tijdens zijn bezoek op de voet gevolgd en gefotografeerd door Oussama C., de 18-jarige Hagenaar die vorige maand werd opgepakt voor ronselen voor de jihad in Syrië, zo werd dinsdag duidelijk.
De PVV-leider reageerde verontwaardigd dat een Hagenaar die nu vastzit voor het ronselen van jihadstrijders, vorig jaar op straat heel dicht bij hem in de buurt kon komen.

Geflankeerd door beveiligers

De woordvoerder van de NCTV kon verder niets zeggen over de veiligheidsmaatregelen die destijds zijn genomen. Daar wordt uit veiligheidsoverwegingen geen informatie over verstrekt. Duidelijk is wel dat Wilders aan alle kanten werd geflankeerd door beveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Het is ook niet bekend of C. ooit bedreigingen heeft geuit aan het adres van Wilders. 
'Ik ben netjes gezegd verbaasd dat deze man zo dicht bij me in de buurt kon komen, bijna tussen de DKDB'ers in', was alles wat Wilders erover kon zeggen. Aanleiding voor zijn bezoek aan de 'shariawijk' was een artikel in dagblad Trouw. De krant concludeerde daarin op basis van eigen onderzoek dat een deel van de Schilderswijk zich ontwikkelt tot een enclave van orthodoxe moslims. Wilders wordt al jaren zwaar beveiligd vanwege bedreigingen uit radicale hoek.