Mag een zesvoudig moordenaar onbegeleid op verlof?

DEN HAAG - De rechter in Den Haag beslist donderdag of zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz op onbegeleid verlof mag. De tot levenslang veroordeelde Yilmaz schoot in 1983 zes mensen dood in café 't Koetsiertje in Delft, onder wie een 12-jarig meisje. In een documentaire vertelde hij in 1997 dat de eerste man die hij in de kroeg doodschoot, hem kankerturk noemde.
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft zijn onbegeleid verlof in mei geweigerd. Yilmaz vecht dat besluit in een kort geding bij de rechtbank in Den Haag aan.
Teeven vindt dat het belang van de slachtoffers en nabestaanden zwaarder moet wegen. Dat geldt ook voor het risico op maatschappelijke onrust. Het belang van Yilmaz is daaraan ondergeschikt.

Ongeschikt voor normale gevangenschap

Yilmaz zit sinds 2001 in een tbs-kliniek. Dat komt omdat hij ongeschikt zou zijn voor normale gevangenschap. Sinds 2002 heeft hij begeleid verlof.
Yildaz vroeg het onbegeleid verlof uit zijn kliniek vorig jaar aan. Om druk op de ketel te zetten, spande hij een rechtszaak aan. De rechter oordeelde dat het eerst aan Teeven was om een beslissing te nemen.