Psychiatrische patiënten 'weggepest' uit Haagse Schilderswijk, PVV stelt vragen

DEN HAAG - Uitgescholden, bespuugd en bekogeld worden. Bewoners en medewerkers van Stichting Anton Constandse in de Haagse Schilderswijk zeggen al jaren niets anders mee te maken. Inmiddels is de maat vol. Het bestuur concludeert dat verhuizen de enige optie is.
'Onze cliënten en medewerkers durven gewoon de straat niet meer op', zegt directrice Lidy Zaat. Sinds 2008 zouden ze last hebben van buurtjongeren die rondom het huis hangen. 'Ik zou niet snel het woord ‘terroriseren’ in de mond willen nemen, maar dat is toch echt wat hier gebeurt. Die jongeren hebben het gewoon op ze gemunt.'
Zaat krijgt het probleem niet opgelost. 'Intensief contact met de wijkagent, talloze aangiftes en gesprekken met de nabijgelegen school hebben niets opgeleverd. Ook praten met de ouders van de jongeren heeft geen zin.' Zaat hoopt zo snel mogelijk een nieuwe woonruimte te kunnen vinden. 

Psychiatrische problemen

Stichting Anton Constandse biedt woningen en begeleiding aan mensen met psychiatrische problemen. Op de locatie in de Schilderswijk wonen 14 mensen en werkt een handvol medewerkers. De cliënten willen ook verhuizen maar blijven het liefst bij elkaar.

Raadsvragen

De PVV in Den Haag stelde woensdagmiddag schriftelijke vragen aan de gemeenteraad over de noodgedwongen verhuizing van de stichting. Raadslid André Elissen vindt het 'van de zotte' dat deze situatie al jarenlang bekend is bij de gemeente, politie en woningcorporatie Haag Wonen, maar ondertussen steeds verder escaleert.
De problemen van de Stichting Anton Constandse zijn bekend bij woningcorporatie Haag Wonen en de gemeente Den Haag. 'Een jaar geleden zijn wij op de hoogte gebracht van de overlast die de stichting heeft',  zegt een woordvoerder van Haag Wonen. 'Sindsdien zoeken wij naar oplossingen. Volgende week hebben we weer een gesprek met Anton Constandse om te kijken of wij kunnen komen tot een oplossing.'